BLOG 5: INGEGROEIDE HAARTJES

Waardoor heb je een ingegroeid haar?

Een ingegroeide haar ontstaat doordat een haar is opgelsoten na het epileren of scheren. Bij het scheren of epileren worden haren iets van elkaar getrokken en ontstaat er een scherp puntje aan het einde van de haar. Dit puntje kan in de wand van het haarzakje prikken, waardoor het de uitgang van het haarzakje blokkeert. Het haar groeit vervolgens niet meer goed naar buiten, waardoor deze onder het huidoppervlak zit en een weg zoekt om toch te groeien. Ingegroeide haartjes komen voor op plekken waar de haren dikker zijn, zoals in de schaamstreek, oksels en op de benen.

 

Meestal ontstaat een ingegroeide haar doordat je:

  • tegen de haargroei in scheert. 
  • een bot scheermes gebruikt of de haren epileert.
  • de huid niet regelmatig scrubt. 

 

Ontsteking van het haarzakje

Een ingegroeide haar kan leiden tot een ontsteking. Een haar die onderhuids groeit kan de talgproductie in de talgklier blokkeren. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan. Het haarzakje wordt rood, gezwollen en kan pijnlijk zijn. De gele verkleuring die er is, noemt men talg.

Een ingegroeide haar kan ook eerst boven het huidoppervlak groeien en vervolgens met een krul terug in de huid groeien. Je lichaam zal de huid hiertegen beschermen met een ontsteking in het haarzakje. Zoals op onderstaande foto.

 

 

Hoe moet je een ingegroeide haar verwijderen?

Een ingegroeide haar is een vervorming dat erg kan irriteren. Het kan pijnlijk en ontstoken/hard aanvoelen. Hoewel de verleiding groot kan zijn om het bultje uit te knijpen, doe je er goed aan om er af te blijven. Je kan erdoor huidbeschadiging krijgen. Ga daarom eens langs bij een arts om deze te verwijderen.

Ingegroeide haren definitief verwijderen

Definitieve laserontharing is de oplossing tegen ingegroeide haren. Bij laserontharing gaat het haarzakje kapot, waardoor er geen nieuwe haar meer kan groeien. Als er geen haar meer is, kan het ook niet ingroeien. Je hebt wel meerdere behandelingen nodig om haavrij te zijn. Dit verschilt per persoon. Dat heeft onder andere te maken met de structuur, kleur en de hoeveelheid van de haren.

 

Wat kun je doen om ingegroeide haren te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om ingegroeide haren te voorkomen:

  • Scheer met de haargroei mee
  • Zorg voor een net scheermesje
  • Scheer niet dagelijks
  • Reinig je huid goed, scrub voldoende
  • Beperk of vermijd het gebruik van huidproducten met parfum of andere irriterende stoffen. Smeer bij voorkeur niets op het bultje of het plekje waar de ingegroeide haar is verwijderd
BLOG 5: INGEGROEIDE HAARTJES

Maak een afspraak

1 in uw vertrouwde instituut

Boezinge

boek hier

Diksmuide

boek hier

Geraardsbergen

boek hier

Houthulst

boek hier

Kortemark

boek hier

Kortemark

boek hier

Ledegem

boek hier

Lichtervelde

boek hier

Wingene

boek hier

Zillebeke

boek hier

Zillebeke

boek hier
2 rechtstreeks via onze website
Boek nu
Terug naar boven